زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

ثنی (مفردات‌نهج‌البلاغه)






ثِنی (به کسر ثاء) یکی از مفردات نهج البلاغه، به معنای عطف، عدد دو، ستایش و درود است که حضرت علی (علیه‌السلام) در پاسخ به نامه‌ی معاویه در خصوص تجدید بیعت با او، توصیف خدای تعالی و ... از این استفاده نموده است.


۱ - مفهوم‌شناسی



ثِنی (به کسر ثاء) به معنای عطف، عدد دو، ستایش و درود آمده است. چنان‌که طبرسی در مجمع البیان ذیل آیه ۵ سوره هود، نوشته است: واژه «ثنی» در اصل به معنی عطف است. عدد «دو» را از آن جهت اثنان می‌گویند که یکی بر دیگری عطف شده و روی هم حساب می‌شوند. همچنین به درود نیز «ثنا» می‌گویند، چراکه صفات نیک به‌ یکدیگر عطف می‌شوند. بنابراین واژه «تثنیه» نیز به همان جهت و معنا است.

۲ - کاربردها



امام (صلوات‌الله‌علیه) در پاسخ معاویه که به ایشان نوشته بود: باید برای شما مجددا بیعت گرفته شود، نوشتند: «لانّها بیعة واحدة لا یثنّی فیها النظر و لا یستانف فیها الخیار؛ آن فقط یک بیعت است، دفعه ثانی به آن نظر نمی‌شود و اختیار و انتخاب از سر گرفته نمی‌شود.»
امام (علیه‌السلام) همچنین در وصف حق تعالی فرموده است: «فمن وصف الله سبحانه فقد قرنه و من قرنه فقد ثنّاه و من ثنّاه فقد جزّاه و من جزّاه فقد جهله؛ هر که خدا را توصیف کند (با صفتی خارج از ذات) پس او را با چیزی مقارن کرده هر کس چنین نماید خدا را دو تا نموده و هر کس دو تا نماید دارای اجزاء کرده و هر کس دارای اجزاء نماید خدا را نشناخته است.» (این سخن حضرت (علیه‌السلام) در لفظ جلاله (الله) تبیین شده است.)
واژه «ثنا» به معنای درود گفتن، عملی است در مقابل نعمت. چنان‌که آن حضرت (علیه‌السلام) فرموده‌اند: «اللهم و قد بسطت لی فیما لا امدح به غیرک و لا اثنی به علی احد سواک.»
همچنین امام (علیه‌السلام) در بیانی دیگر فرموده است: «اللهم و لکّل مثن علی من اثنی مثوبة من جزاء او عارفة من عطاء و قد رجوتک دلیلا علی ذخائر الرحمة و کنوز المغفرة»
واژه «مثن» اسم فاعل و به معنای ثناگو است.

۳ - تعداد کاربرد



این واژه پنج‌بار در «نهج البلاغه» آمده است.

۴ - پانویس


 
۱. هود/سوره۱۱، آیه۵.    
۲. شیخ طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن (ط مؤسسة الأعلمی للمطبوعات)، ج۵، ص۲۴۳.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۶۷، نامه۷.    
۴. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۳۹، خطبه۱.    
۵. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۳۵، خطبه۹۱.    
۶. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۳۶، خطبه۹۱.    


۵ - منبع


قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «ثنی»، ص۱۹۱-۱۹۰.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.